Krem z pieczonych pomidorów i buraka z oliwą bazyliową

admin
13 sierpnia 2019
brak komentarzy

Składniki

  • 5 dojrzałych pomidorów
  • 1 mały burak
  • pęczek liści bazylii
  • 6 łyżek oliwy
  • 1 ząbek czosnku

Przygotowanie

Obierz buraka i pokrój go w drobną kostkę. Pomidory przekrój na ćwiartki. Przygotowane warzywa wyjmij na blachę do pieczenia wyłożoną folią lub papierem. Warzywa piecz w piekarniku w 180 stopniach Celsjusza tak długo, aż burak zacznie robić się miękki. Gotowe warzywa przełóż do garnka i zalej zimną wodą na 2-3cm ponad ich powierzchnię. Dodaj odrobinę soli i gotuj na małym ogniu pod przykryciem, aż burak stanie się całkowicie miękki. Zupę przełóż do blendera kielichowego lub za pomocą ręcznego urządzenia zmiksuj, a następnie przecedź przez gęste sito, pozbywając się pestek z pomidora.
Zupę przelej ponownie do garnka, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i gotuj do momentu aż czosnek będzie tylko lekko wyczuwalny. Dopraw zupę ewentualnie świeżo mielonym pieprzem i solą morską, bądź himalajską. Bazylię przesiekaj drobno i przełóż do moździerza, wlej 1 łyżkę oliwy i utrzyj na gładką masę. Dodaj następnie pozostałą część oliwy i przemieszaj dokładnie. Zupę przelej do talerza i skrop w kilku miejscach oliwą bazyliową.

Komentarze

Możliwość komentowania jest wyłączona.