Wspólny posiłek a COVID-19: Czy podczas pandemii można bezpiecznie iść do restauracji, na kolację lub spotkanie świąteczne?

W czasie pandemii COVID-19 wspólne posiłki mogą wiązać się z dodatkowym ryzykiem. Jakie niebezpieczeństwa dotyczą spotkań przy stole i jak można je minimalizować? W poniższym artykule przedstawiamy kilka najważniejszych wskazówek w kwestii: wspólny posiłek a COVID-19.  

Życie towarzyskie wielu z nas zasadniczo kręci się wokół jedzenia. Jednak stanowi ono również szczególne wyzwanie podczas pandemii COVID-19. W obecnej sytuacji, jeśli masz ochotę pójść na kolację, spotkać się z przyjaciółmi w restauracji lub zorganizować świąteczny posiłek dla dalszej rodziny, musisz wziąć pod uwagę kilka rzeczy.   

Wspólny posiłek a COVID-19: zagrożenia   

Największym problemem związanym ze wspólnymi posiłkami podczas pandemii jest to, że każdy z uczestników musi zdjąć maseczkę ochronną. Poza tym rozmowa, która zwykle towarzyszy posiłkowi, może łatwo rozpylić wirusa w powietrze. Dodatkowym problemem jest to, że osoby zakażone koronawirusem mogą go przenosić, zanim dowiedzą się, że go mają. Ta sytuacja odpowiada za znaczącą część transmisji COVID-19. Dokładne ryzyko związane ze spotkaniami przy stole podczas pandemii nie jest jasne. Wciąż nie ma wystarczających badań na temat tego, na ile bezpieczne jest spożywanie posiłków w pomieszczeniach, np. w restauracji. Dlatego, by zminimalizować niebezpieczeństwo warto podjąć dodatkowe środki ostrożności.  

Jak obniżyć ryzyko zarażenia?  

Z każdym kolejnym miesiącem trwania pandemii coraz trudniej jest nam rezygnować ze spotkań towarzyskich czy odwiedzin.  Wielu lekarzy podkreśla, że ryzyko zarażenia podczas np. wspólnych posiłków trzeba zestawić z korzyściami dla zdrowia psychicznego, jakie one powodują.  Jeśli właśnie planujecie spotkanie przy stole, oto kilka wskazówek, które warto wziąć pod uwagę.   

  • Często myj ręce – ryzyko zarażenia się COVID-19 w wyniku zjedzenia zakażonej żywności jest bardzo niskie (enzymy w żołądku zabijają wirusa). Zamiast tego koronawirus rozprzestrzenia się głównie przez kropelki z dróg oddechowych, gdy ktoś kaszle, kicha lub mówi. Możliwe jest złapanie wirusa przez dotknięcie żywności lub opakowania żywności, na które ktoś inny rozpylił krople, a następnie dotknięcie twarzy. Jednak nie uważa się, że jest to główna droga do rozprzestrzeniania się. Niemniej jednak rozsądnie jest często myć ręce podczas jedzenia potraw, których samemu nie przygotowałeś. Jeśli jesteś w restauracji, korzystaj ze środka do dezynfekcji rąk tak często jak to możliwe. Zwłaszcza po dotknięciu menu lub wspólnych przypraw. 
  • Jedz na zewnątrz tak dużo, jak to możliwe – eksperci twierdzą, że jedzenie na świeżym powietrzu, czy to w restauracji, czy na pikniku lub ogrodzie, stanowi znacznie mniejsze ryzyko niż jedzenie w domu. Choć robi się zimno, jedzenie na świeżym powietrzu staje się coraz trudniejsze – ale nie jest to niemożliwe. Znajdź restaurację z grzejnikami zewnętrznymi, noś odpowiedni płaszcz i czapkę przez cały posiłek, a nawet weź własny koc, aby się rozgrzać. 
  • Na zewnątrz czy w środku, zachowaj dystans – jeśli myślisz o wyjściu na kolację z domownikami, zadzwoń do restauracji z wyprzedzeniem, aby zapytać o zasady dotyczące dystansowania się od innych. Jeśli restauracja stawia stoliki zbyt blisko siebie lub jest pełna klientów, trzymaj się z daleka.  
  • Zakładaj maseczkę, gdy nie jesz – w restauracji kuszące jest zdjęcie maseczki w chwili, gdy usiądziesz przy stole, ale eksperci twierdzą, że nie jest to mądre. Ponieważ siedzenie bez maski w pomieszczeniu z innymi ludźmi stwarza ryzyko.  Co więcej, warto założyć maskę z powrotem za każdym razem, gdy kelner podchodzi do Twojego stołu, ponieważ nie ma wtedy zachowanego dystansu społecznego. 
  • Rozważ spotkania w małym gronie – spotkanie z przyjacielem w kawiarni to jedno. Udział w wielkim rodzinnym grillu lub przyjęciu weselnym to zupełnie inna sprawa. Warto zastanowić się, czy w tych wyjątkowych okolicznościach nie warto, zamiast zjadać grupową kolację, spotykać się ze znajomymi pojedynczo?   
  • W tym roku spędź Święta inaczej – w Święta ważne będą małe spotkania. To zdecydowanie nie jest rok, w którym należy gościć całą, daleką rodzinę. Warto ograniczyć świąteczną kolację do najbliższych, zamieszkujących pod jednym dachem. Jeśli przyjmujesz kilku dodatkowych gości, zadbaj o powyższe środki ostrożności i stały przepływ świeżego powietrza.  

Spotkania przy stole w towarzystwie rodziny lub znajomych są ważne. Jednak ważniejsze jest zdrowie Twoje i Twoich bliskich. Nie lekceważ ryzyka, które w przypadku pandemii koronawirusa, związane jest także ze spędzaniem czasu razem podczas jedzenia. Wspólny posiłek a COVID-19 to z pewnością temat, który warto przedyskutować i w którym, dla własnego bezpieczeństwa, dostosować się do panujących warunków.  

 

Sprawdź jeszcze:  

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *