Cukrzyca a koronawirus. Co musisz wiedzieć?

administrator
7 października 2020
brak komentarzy

Każdy może zarazić się koronawirusem, ale niektórzy są bardziej podatni na ciężkie powikłania związane z infekcją. Chorujesz na cukrzycę i zastanawiasz się czy koronawirus stanowi zagrożenie dla Twojego zdrowia? W naszym poradniku – cukrzyca a koronawirus – znajdziesz wszystko to, co musisz wiedzieć na temat ryzyka zakażenia i możliwych powikłań.  

Czy osoby z cukrzycą są bardziej narażone na zarażenie się koronawirusem? 

Ze względu na brak wystarczających danych nie można jednoznacznie stwierdzić, że osoby z cukrzycą są bardziej narażone na zarażenie się koronawirusem. Prawdopodobieństwo zakażenia się COVID-19 u osoby chorej na cukrzycę (niezależnie od jej typu) nie jest wcale większe niż u osoby zdrowej. Trzeba jednak mieć na uwadze, że związek cukrzycy i koronawirusa to zjawisko nowe, co do którego wciąż brakuje miarodajnych badań. Wiadomo natomiast, że ze względu na swoje schorzenie, osoby z cukrzycą są znacznie bardziej narażone na powikłania i komplikacje wywołane przebiegiem choroby. Dlatego tak ważna jest teraz stała kontrola zdrowia i zachowywanie najwyższych środków ostrożności. 

Cukrzyca a koronawirus – ryzyko powikłań  

Jeśli u osoby chorej na cukrzycę rozwinie się koronawirus, leczenie może być trudniejsze. Przede wszystkim ze względu na wahania poziomu glukozy we krwi oraz możliwość powikłań. Są ku temu dwa powody. Po pierwsze, system odpornościowy jest zagrożony, co utrudnia walkę z wirusem i prawdopodobnie prowadzi do dłuższego okresu rekonwalescencji. Po drugie, wirus może rozwijać się w środowisku o podwyższonym poziomie glukozy we krwi.  

Dlatego ryzyko powikłań związanych z COVID-19 wśród cukrzyków jest prawdopodobnie niższe, jeśli cukrzyca jest dobrze kontrolowana. Osoby chore na cukrzycę, które doświadczają sporych wahań poziomu cukru we krwi, są generalnie narażone na szereg komplikacji. Choroba serca lub inne schorzenia oprócz cukrzycy mogą dodatkowo zwiększyć ryzyko poważnego zachorowania na COVID-19. Dzieje się tak dlatego, ponieważ zdolność organizmu do zwalczania infekcji jest ograniczona. Infekcje wirusowe nasilają stan zapalny lub obrzęk wewnętrzny u osób z cukrzycą. Jest to spowodowane wyższym poziomem cukru we krwi i może przyczynić się do poważniejszych powikłań. 

Koronawirus a cukrzycowa kwasica ketonowa  

Wśród osób chorych na unfekcję wirusową występuje zwiększone ryzyko pojawienia się cukrzycowej kwasicy ketonowej (DKK).  Dotyczy to głównie osób chorych na cukrzycę typu 1. DKK z kolei może utrudniać zarządzanie spożyciem płynów i elektrolitów – co jest ważne w leczeniu sepsy. Sepsa i wstrząs septyczny to jedne z poważniejszych komplikacji, których doświadczają niektóre osoby zarażone COVID-19. Jeśli zarejestrowałeś wysoki poziom cukru we krwi więcej niż 2 razy z rzędu, rozważ konsultację z lekarzem, aby sprawdzić ketony i uniknąć DKK. 

Koronawirus a cukrzyca typu 1 i 2 

Wszyscy chorzy na cukrzycę, w tym osoby z cukrzycą typu 1 i typu 2 oraz cukrzycą ciążową, są narażone na poważne komplikacje, jeśli zachorują na koronawirusa. Jednak nasilenie powikłań będzie się różnić w zależności od rodzaju cukrzycy.  

Ze wstępnej analizy badań i przypadków zachorowań wynika, że większe ryzyko powikłań występuje u osób chorujących na cukrzycę typu 1. Istnieje wiele możliwych wyjaśnień, dlaczego wyniki są gorsze w przypadku typu 1 w porównaniu z typem 2. Po pierwsze, czas, przez jaki ktoś chorował na cukrzycę, może wpłynąć na jego podatność na COVID-19. W przeciwieństwie do typu 2, ludzie najczęściej diagnozują typ 1 w młodym wieku (tutaj przeczytasz więcej na ten temat). Z tym z kolei związany jest kolejny czynnik: im dłużej ktoś choruje na cukrzycę, tym większe jest prawdopodobieństwo powikłań, w tym uszkodzenia serca i nerek.  

Poza tym układ odpornościowy osób z typem 1 może różnić się od osób z typem 2. To prawdopodobnie ma wpływ na reakcję ludzi na infekcję (w cukrzycy typu 1, układ odpornościowy atakuje komórki wytwarzające insulinę i ostatecznie organizm całkowicie przestaje ją wytwarzać).  

Wreszcie dane pokazują, że wyższy poziom cukru we krwi zwiększa ryzyko powikłań związanych z COVID-19. Wiemy, że u osób z cukrzycą typu 1 poziom cukru we krwi jest zazwyczaj wyższy niż u osób z cukrzycą typu 2. Wynika to z innego charakteru choroby. Poziom cukru we krwi może powodować trudności podczas zwalczania infekcji. 

Koronawirus a kontrolowanie cukrzycy w ciąży  

Kobiety w ciąży chore na cukrzycę są bardziej narażone na poważne skutki COVID-19. Dlatego zaleca się, aby rygorystycznie przestrzegały środków dystansowania społecznego. Specjalne sugestie dotyczące sposobu kontrolowania wyników należy każdorazowo konsultować z lekarzem prowadzącym ciążę. 

Jak koronawirus może wpływać na dzieci chore na cukrzycę? 

U dzieci ryzyko poważnego zachorowania na koronawirusa jest stosunkowo niskie. Chociaż takie przypadki zwykle mają bardzo łagodne objawy, nie należy bagatelizować u dzieci z cukrzycą możliwości zarażenia się COVID-19. Podobnie jak w przypadku innych chorych, koronawirus może utrudniać kontrolowanie cukrzycy u Twojego dziecka i nadal jest ono narażone na cukrzycową kwasicę ketonową. Dlatego ważne jest, aby Twoje dziecko przestrzegało zaleceń dotyczących dystansu społecznego i mycia rąk, aby zmniejszyć ryzyko zakażenia koronawirusem. O tym, jak radzić sobie z cukrzycą w szkolnych murach przeczytasz w osobnym artykule 

Co musisz wiedzieć? 

Osoby chorujące na cukrzycę powinny w miarę możliwości unikać sytuacji i miejsc objętych ryzykiem zakażenia. Ogólnie przyjęte zalecenia rozpowszechnione w społeczeństwie są w tym przypadku podwójnie ważne. Zarówno dla osób chorujących na cukrzycę, jak i każdego, kto ma z nimi bliski kontakt. 

Cukrzyca a koronawirus

Podobne Posty
Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *