Dołącz do nas i pobieraj bezpłatny newsletter

Produkty, które wolno i nie wolno jeść przy cukrzycy

Co wolno, a czego nie wolno

Przede wszystkim należy zwrócić uwagę, przy diecie osoby chorującej na cukrzycę, jak duże jest jej zapotrzebowanie na energię. Musi to być dieta różnorodna, urozmaicona, na pewno nie monotonna. Każdego dnia warto by było spożywać cos innego, jednego dnia ogórka, drugiego pomidora, trzeciego twarożek chudy na kanapkę. Zupy również powinny różnić się między sobą, i barszcz czerwony, i zupa pomidorowa, i na przykład fasolowa. Mniej więcej powinny dostarczać tyle samo energii, mieć zbliżone wartości kalorii, jak też podobną liczbę wymienników węglowodanowych. Wtedy nie będzie dochodziło do gwałtownych spadków stężenie cukru we krwi, czy zbyt dużej wartości tegoż cukru. Jeżeli planujemy wysiłek fizyczny, wówczas na pewno warto odpowiednio zmodyfikować ilość spożytego posiłku, pod względem energetycznym, ale także odpowiednio zasilić się mniejszą dawką insuliny, niż normalnie.

Warto pamiętać o tym, że produkty, które powinniśmy konsumować powinny być zdrowe, świeże, pochodzące z wiadomego, znanego nam źródła najlepiej. Trzeba umiejętnie dawkować sobie insulinę do tych posiłków, jak też dbać o to, by nie były one zbyt obfite. Warto pić wodę, herbatę bez cukru, niewskazane są napoje typu kakao, tłuste mleko, lemoniada. Z pieczywa naturalnie zjadamy ciemne, typu Graham, razowiec, omijamy szerokim łukiem ciasta i bułki maślane. Jemy chude wędliny, chude ryby morskie, darujemy sobie serki topione, pasztetową, salceson. Przyprawiamy delikatnie, unikamy pieprzu, ostrej papryki, chili. Zupy jadamy czyste, nie zabielane śmietaną czy zasmażką, kalafiorowa jest tu na miejscu, kapuśniak, krupnik, chude, bez zbędnego tłuszczu. Zapominamy o zupach owocowych, dosładzanych cukrem. Ograniczamy smażone, opływające tłuszczem potrawy mięsne, zjadamy za to ze smakiem te gotowane na parze, młoda wołowinę, pieczone w folii mięsa i duszone bez tłuszczu. Raczej nie wolno nam jeść pierogów, kopytek, naleśników. Warzywa takie jak: rzodkiewka, sałata, ogórek, szparagi, szpinak, brokuły, kabaczek, kalafior, pomidor, papryka, gotowane z wody są nam sprzymierzeńcem. Nie doprawiamy sałatek majonezem, olejem, śmietaną, cukrem. Ziemniaki w postaci frytek również nie są nam niezbędnie potrzebne do życia, choć na pewno smaczne. Spokojnie możemy „wcinać” grejpfruty, ponieważ korzystnie wpływają na obniżenie stężenia cukru we krwi, ale oczywiście nie bez ograniczeń, należy przeliczyć je na wymienniki węglowodanowe. Owoce w syropach są zakazane, kompoty z dodatkiem cukru, galaretki, daktyle i rodzynki. Desery typu kremy, galaretki, marmolady, torty, pączki, chrusty, batony i wszelkie dosładzane produkty musimy niestety wykreślić ze swojego stałego menu. Możemy pozwolić sobie na takie produkty niebywale rzadko.

Oceń:
14
4
Komentarzy 1

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

 

Jedna odpowiedź na „Produkty, które wolno i nie wolno jeść przy cukrzycy