Dołącz do nas i pobieraj bezpłatny newsletter

Na co zwrócić uwagę w diecie cukrzyka?

Najważniejsze dla osoby chorej na cukrzycę jest zrozumienie tego, że nie można jeść wszystkiego, czego się chce, na co ma się ochotę bezkarnie, bez jakichkolwiek ograniczeń, bez wpływu na stężenie cukru we krwi i na zdrowie. Należy wprowadzić liczne modyfikacje, zacząć inaczej myśleć, w inny sposób przyrządzać posiłki. Dostosowanie diety do zaburzeń metabolicznych, jakie w cukrzycy są normą, również jest niebywale istotne. Tutaj zwracamy baczną uwagę na węglowodany, białka i tłuszcze. Spożywać posiłki należy regularnie, o stałych porach, nie wolno opuszczać czy zmieniać godzin obiadu, śniadania czy kolacji, ponieważ może to spowodować wahania cukru, jego spadek, a w rezultacie hipoglikemię. W diecie cukrzyka, zarówno chorego na pierwszy, jak i drugi typ cukrzycy, ważna jest ilość spożywanych węglowodanów, jak również zawartość w potrawie białek i tłuszczów. Warto przyjrzeć się uważniej zagadnieniu wymienników: węglowodanowych, białkowych i tłuszczowych. Oczywiście niezbędne są wszelkie składniki odżywcze, dieta musi być zrównoważona, w żadnym wypadku nie powinna być monotonna i każdego dnia podobna, czy co gorsza taka sama. Należy odżywiać się mądrze, zastanawiać nad tym, co smaczne i zdrowe, ale nie popadać ze skrajności w skrajność. Zwracamy uwagę na wartość kaloryczna posiłków, na zawartość cukru, ograniczamy produkty powodujące szybki wzrost stężenia glukozy we krwi.

Węglowodany

Węglowodany to główne źródło naszej energii, produkty, które jej nam dostarczają są podstawą naszego pożywienia, czy jesteśmy zdrowi, czy chorujemy na jakąkolwiek chorobę, w tym cukrzycę. Bez węglowodanów nie możemy się obejść, ale należy spożywać je w ograniczonych ilościach. Powinny one stanowić około 50 % naszego dobowego zapotrzebowania energetycznego, by wszystko było jak należy. Dla cukrzyka ważne jest jednak nie tylko ile dostarczy organizmowi węglowodanów, lecz także ich rodzaj. Mamy tu do wyróżnienia węglowodany proste i złożone.

Białka

Białka są materiałem budulcowym organizmu człowieka, zarówno pochodzenia zwierzęcego, jak i roślinnego. To składnik wielu hormonów, enzymów i przeciwciał, nośnik wielu istotnych substancji odżywczych. Bardzo ważna jest prawidłowa zawartość białka w diecie osoby chorującej na cukrzycę.

Tłuszcze

To najbogatsze źródło energii dla naszego organizmu. Cukrzyk musi jednak ograniczyć spożywanie tłuszczów, szczególnie tych pochodzenia zwierzęcego, ponieważ zbyt wielka zawartość tłuszczy w posiłku spowoduje nadmierny przyrost masy ciała, co u cukrzyka jest niewskazane, a wręcz zabronione.

Oceń:
2
0
Komentarzy 0

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *