Czym dosładza cukrzyk?

By in cukier w cukrzycy, dosładzanie w cukrzycy
0 0 0 No comments

Moja odpowiedź na to pytanie to: NICZYM. Wiem jednak, że zazwyczaj osoba chorująca na cukrzycę korzysta z różnego typu słodzików, substancji słodzących. Robią tak przede wszystkim dlatego, że nie wolno im słodzić napojów czy jakichkolwiek dań cukrem zwyczajnym, ograniczyć muszą spożycie cukrów prostych. I oczywiście ważny jest dla nich smak, nie mogą napić się gorzkiej kawy, czy herbaty. I ja na początku choroby stosowałam słodziki, co prawda kawy nie dosładzałam nigdy, ale herbatę z cytryną i cukrem wprost uwielbiałam pić. Z czasem zrozumiałam, że herbata z cytryną bez słodzika smakuje mi bardziej, nie ma tego dziwnego posmaku słodzika, który mi osobiście bardzo przeszkadzał i zrezygnowałam z jakiegokolwiek dosładzania. Pije kawę z mlekiem bez cukru, herbatę z cytryna bez cukru i wodę mineralną bez gazu, to mi wystarcza.

Mamy w naszym kraju do wyboru następujące substancje słodzące:

– Aspartam, którego pod żadnym pozorem nie powinni stosować chorzy na fenyloketonurię, ten środek jest o 200 razy bardziej słodki od sacharozy, słabo rozpuszcza się w wodzie.

-Acesulfam K, podobnie jak Aspartam wykazuje słodycz 200 razy większą niż sacharoza, słodzone tym preparatem napoje mogą być pasteryzowane.

-Laktitol, alkohol uzyskiwany z laktozy, ma czysty, słodki smak, dobrze się rozpuszcza.

-Izomalt, nie powoduje próchnicy, mniej słodka od sacharozy, ma działania przeczyszczające.

-Maltitol, uzyskuje się go z maltozy, nie ulega fermentacji, łatwo rozpuszcza się w wodzie.

-Sacharyna, dopuszczona jako dodatek do żywności dla osób chorujących na cukrzycę i przy produkowaniu rybnych marynat, 500 razy słodsza od sacharozy, źle rozpuszcza się w wodzie, ma gorzkawy posmak.

-Sorbitol, alkohol cukrowy otrzymywany z glukozy, pozwala na zachowanie świeżości i wilgotności produktów spożywczych.

-Mannitol, otrzymywany z fruktozy, nie szkodzi zębom, jednak może spowodować biegunkę.

-Ksylitol, podobnie słodki jak sacharoza, nie powoduje próchnicy, ale i on może wywołać biegunkę.

 

 

Artykuł napisany w oparciu o „Co warto wiedzieć o diecie w cukrzycy?” Joanny Wyka, Jolanty Mikołajczak i Jadwigi Biernat.

Oceń:
1
0
Komentarzy 0

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *