Zupa z pieczonego kalafiora i pora z ciecierzycą i szczypiorkiem

admin
13 sierpnia 2019
brak komentarzy

Składniki

  • 1 kalafior
  • 1 por
  • 1 puszka ciecierzycy
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 5 łyżek oleju rzepakowego

Przygotowanie

Kalafior podziel na mniejsze części (różyczki), grubą łodygę kalafiora potnij na drobne kawałki. Pora przekrój wzdłuż na pół i dokładnie opłucz pod zimną wodą, a następnie pokrój go na paseczki o szerokości 1cm. Kalafior i por wyłóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i włóż do piekarnika (180 stopni Celsjusza, 20 minut). Przełóż upieczone warzywa do garnka, zalej wodą 1cm ponad ich powierzchnię. Zagotuj wodę i trzymaj garnek na małym ogniu, dodaj szczyptę soli. Gdy warzywa zaczną się rozpadać, zblenduj je na gładki krem. W przypadku zbyt gęstej zupy, dolej trochę wody i ponownie zagotuj. Jeśli zupa jest zbyt rzadka, dłużej gotuj ją bez przykrywki aby nadmiar wody odparował. Kiedy konsystencja zupy i jej smak jest odpowiedni, dodaj odcedzoną na sicie ciecierzycę i poczekaj aż uzyska tę samą temperaturę co zupa. Zupę podawaj w talerzu posypaną drobno posiekanym szczypiorkiem.

1 porcja (200g) to około 330 kcal.

Komentarze

Możliwość komentowania jest wyłączona.