Zupa soczewicowa z czosnkiem i tymiankiem

admin
10 lutego 2014
brak komentarzy

Warzywa na bulion umyj, obierz, pokrój w kosteczkę. Do garnka wlej litr wody, zagotowanej w czajniku uprzednio, dodaj 1 łyżeczkę soli, listki laurowe, ziarenka ziela angielskiego, pieprzu i warzywa. Gotuj pod przykryciem do miękkości. Wyjmij warzywa z bulionu i osusz.

Soczewicę wypłucz  w zimnej wodzie, wsyp do garnka, zalej wodą w takiej ilości, by soczewica była przykryta. Gotuj do miękkości około 20-25 minut. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, dodaj cebulkę, czosnek. Podsmaż. Podlej kilkoma łyżkami bulionu, dodaj sos sojowy, osuszone w wywaru warzywa i koncentrat pomidorowy. Mieszaj i duś pod przykryciem około 5 minut. Dodaj tymianek, pieprz, zamieszaj i smaż jeszcze około minuty. Wszystkie składniki, które są na patelni dodaj do garnka  z soczewicą. Dolej resztę bulionu, zagotuj. Dopraw do smaku. Smacznego!

 

Jedna porcja ma około 290 kcal

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *