Warzywa z pieca z karpiem

admin
13 sierpnia 2019
brak komentarzy

Składniki

  • 1 bakłażan
  • 1 cukinia
  • 1 czerwona cebula
  • 1 papryka zielona
  • 1 papryka żółta
  • 6 różyczek brokułu
  • 6 różyczek kalafiora
  • 200-300g karpia pokrojonego w dzwonki
  • 4 łyżki oleju słonecznikowego
  • 1 łyżka suszonego oregano
  • 1/2 łyżeczki mieszanki przypraw garam masala
  • łyżka octu jabłkowego

Przygotowanie

Karpia natrzyj suszonym oregano, skrop octem i posmaruj 1 łyżką oleju słonecznikowego. Mięso odstaw na macerowania na godzinę. W tym czasie przygotuj warzywa – pokrój wszystkie składniki na kawałki wielkości lub grubości 1 cm i przełóż do miski, w której uprzednio połącz pozostałą cześć oleju oraz garam masalę wraz ze szczyptą soli morskiej lub himalajskiej. Karpia oraz wymieszane w przyprawie warzywa przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz przez 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do 185 stopni Celsjusza (lub do momentu aż najtwardsze warzywa zmiękną i ryba w najgrubszym miejscu nie będzie surowa). Po upieczeniu wyłóż na półmisek dzwonka karpia i dookoła rozsyp aromatyczne warzywa.

1 porcja (200g) to około 450 kcal.

Komentarze

Możliwość komentowania jest wyłączona.