Rolki z ogórka z gotowanym w curry indykiem i sezamem

admin
13 sierpnia 2019
brak komentarzy

Składniki

  • 100g piersi z indyka
  • 1 łyżeczka przyprawy curry
  • 3 łyżki jasnego i ciemnego sezamu
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 ogórek
  • 250 ml wody
  • pieprz gruboziarnisty

Przygotowanie

W misce zrób marynatę do indyka – połącz sok z cytryny z przyprawą curry. Indyka pokrój w kostkę i przełóż do miski z curry. Dokładnie obtocz mięso w marynacie, a następnie dodaj łyżkę oliwy aby mięso nie zsychało się. Odstaw mięso w chłodne miejsce na 2-3 godziny. W małym rondelku zagotuj wodę z odrobiną soli morskiej. Pojedynczo, wkładaj kawałki indyka do gotującej się wody. Gotuj mięso przez 5-8 minut na wolnym ogniu lub do momentu aż największy kawałek indyka będzie w środku ugotowany i soczysty. Łyżką cedzakową wyciągnij mięso z wody do ostudzenia, wkładając pojedyncze kawałki do miseczki z sezamem. Starannie obtocz mięso w sezamie i przełóż mięso na osobny talerz. Za pomocą obieraczki do warzyw lub nożem, ukrój ogórka wzdłuż na długie, cienkie plastry. Rozłóż plastry na desce i oprósz pieprzem gruboziarnistym. Na jeden koniec ogórka połóż jeden kawałek indyka i zwiń plaster w roladkę. Po zakończeniu zwijania wetknij wykałaczkę przez całą grubość roladki. Czynność powtarzaj z pozostałą częścią ogórka i indyka.

1 porcja (150g) to około 320 kcal.

Komentarze

Możliwość komentowania jest wyłączona.