Recenzja „Co warto wiedzieć o diecie w cukrzycy”

admin
18 lipca 2013
brak komentarzy

Przeczytałam już niejedną książkę na temat choroby, która dotknęła mnie blisko 9 lat temu. Staram się być na bieżąco, choć nie zawsze mi się to udaje, czasem też łatwiej jest próbować choć na moment zapomnieć o ograniczeniach i powikłaniach, jakie niesie za sobą cukrzyca, tak jest po prostu prościej. Jednak w gruncie rzeczy bardzo ważne jest śledzenie nowinek w diabetologii, podążanie za techniką, kupowanie coraz to lepszego sprzętu, pomagającego w leczeniu i życiu w miarę normalnie, pomimo ciągłego mierzenia cukru i wstrzykiwania sobie insuliny.

„Co warto wiedzieć o diecie w cukrzycy”

Książka ta niejednokrotnie pomagała mi w ostatnich miesiącach, powracałam do niej wiele razy i mogę zapewnić, że napisana jest ciekawie i zgodnie z prawdą. Autorka –Joanna Wyka już we wstępie przekonują nas, że dieta osoby chorej na cukrzycę tak naprawdę nie powinna zbytnio różnić się od diety osoby zdrowej. Każdy z nas powinien bowiem uważać na pewne produkty, na zawartość węglowodanów,

 

na to, czy są zdrowe, wartościowe, mają w sobie witaminy i składniki mineralne. Aby żyć jak najdłużej trzeba kierować się rozumem, przy komponowaniu poszczególnych posiłków, zdobyć tez pewną wiedze i doświadczenie w tym temacie. Joanna Wyka przyglądała się swojemu tacie, który chorował na cukrzycę, to dzięki niemu postanowiła napisać ten poradnik.  I dobrze się stało.

Autorki

  • Prof. dr hab. Jadwiga Biernat, jedna z trzech autorek tej książki jest kierownikiem Katedry i Zakładu Bromatologii Akademii Medycznej i Zakładu Żywienia Człowieka Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. Stworzyła kilkadziesiąt prac naukowych, jak też książek o tematyce nieprawidłowego odżywiania się.
  • Dr inż. Jolanta Mikołajczak jest asystentką w Zakładzie Żywienia Człowieka Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, to autorka kilku prac naukowych o sposobie żywienia młodzieży, współautorka programu edukacyjnego promującego racjonalny sposób jedzenia dla szkół podstawowych i ponadpodstawowych.
  • Dr inż. Joanna Wyka jest adiunktem w Zakładzie Żywienia Człowieka Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, również napisała wiele prac naukowych, tworzy programy edukacyjne dla dzieci i młodzieży.

Podsumowując

Wszystkie trzy autorki tej książki mają więc i wiedzę, i praktykę w temacie tego poradnika, to specjalistki, które doskonale i sposób przystępny, dla każdego zrozumiały opisują, jak powinniśmy odżywiać się, by żyć jak najdłużej, by powikłania cukrzycowe nas nie dotyczyły, byśmy żyli ze swoją cukrzyca jak najdłużej, by stężenie cukru w naszej krwi nie rosło zbyt mocno i  byśmy czuli się jak najlepiej. Polecam ten tytuł, sama zaglądam do niego bardzo często i czerpię z niego wiedzę, uczę się o tym, jak komponować poszczególne posiłki w diecie diabetyka. To książka, w której znaleźć możemy wiele przykładów produktów, które powinniśmy spożywać w naszym codziennym życiu, które lepiej ograniczać. Są przepisy, jakie należy stosować, smaczne i proste dania, które nam nie zaszkodzą. Krok po kroku mamy omówione poszczególne zagadnienia: typy cukrzycy, co to za choroba, co to jest niedocukrzenie, a co hiperglikemia, skąd bierze się ryzyko zachorowania, co ma do cukrzycy typu 2 otyłość, omówione są również powikłania, jest piramida produktów, które można jeść, co to są wymienniki, ich podział. To doskonały poradnik, przyjaciel każdego, kto choruje na cukrzycę.

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *