Dołącz do nas i pobieraj bezpłatny newsletter

Pytania, odpowiedzi i przykładowy jadłospis

 

Obecnie dieta osoby chorej na cukrzycę nie wymaga drastycznych zmian. Jeżeli odżywiamy się zdrowo, nasza dieta jest bogata w wartości odżywcze i składniki mineralne, to nie odczujemy żadnych ograniczeń. Musimy jednak brać pod uwagę indeks glikemiczny.  Im jest on wyższy dla danego produktu, tym szybciej wzrośnie w naszym organizmie stężenie glukozy we krwi po jego spożyciu. Musimy również wziąć pod uwagę, do której grupy produktów należy: o niskim, średnim czy wysokim IG. W naszym przypadku powinniśmy skupić się na produktach z niskim IG. Produkty z wysokim indeksem glikemicznym to między innymi:  białe pieczywo, rozgotowany ryż, makaron, frytki, słodycze, słodkie owoce, jak dojrzałe melony, winogrona. Pomimo tego, że myślimy, iż tłuszcze nie są nam potrzebne, powinniśmy je stosować. Jedynie tłuszcze zwierzęce warto ograniczyć, z uwagi na ryzyko zwiększenia cholesterolu, jak też rozwoju miażdżycy. Nie powinniśmy jeść tłustej wieprzowiny, wołowiny, sera żółtego, wędlin ociekających tłuszczem, drób spożywać bez skóry.

Wszelkie tłuszcze pochodzenia roślinnego z kolei są nam potrzebne, ponieważ maja w sobie nienasycone kwasy tłuszczowe, zmniejszające nasz „zły” cholesterol. Powinniśmy wykorzystywać w naszej diecie oliwę z oliwek, olej rzepakowy, kukurydziany, sojowy, słonecznikowy. Śledź, łosoś, sardynka, orzechy włoskie zawierają kwasy tłuszczowe omega-3, które są dla nas szczególnie cenne.

Kalorie są niezwykle ważne w naszych codziennych produktach, musimy na nie uważać. Pokazują nam zawartość energii w poszczególnym posiłku. Musimy zwrócić na to baczną uwagę, bo jeśli przyjmiemy więcej kalorii niż jesteśmy w stanie zużyć, porobimy się tkanki tłuszczowej.

Jadłospis 1812 kcal, 21,4 WW

Śniadanie pierwsze:

Pół szklanki mleka 0,5 % tłuszczu, wlewamy do ugotowanych na wodzie 2 łyżek (30 g) płatków jęczmiennych.

Kanapka z kromki chleba ziarnistego, 50 g, łyżeczki margaryny, 5 g, 2 plasterków pieczeni, 10 g.

Pół główki sałaty,100g mieszamy z łyżeczką oliwy z oliwek,

100 g grejfruta

Herbata

402 kcal, 5,8 WW

Śniadanie drugie:

Pół kromki chleba graham, 25 g

Łyżeczka margaryny, 5 g

2 cienkie plasterki kiełbasy szynkowej, 10 g

Kilka listków cykorii, 30 g

Pół szklanki kefiru, 0,5 % tłuszczu

100 g jagód, około 6 łyżek, mrożone lub świeże

Woda mineralna

194 kcal, 2,7 WW

Obiad:

Rosół z warzywami, gotowany na wywarze z piersi kurczaka,

Mamy tutaj pietruszkę, seler, kapustę włoską, marchewkę, razem około szklanki pokrojonych warzyw, krótko gotowanych

Makaron razowy 30 g

Filet z łososia, 100 g upieczony w piekarniku

Średni ziemniak, gotowany, nietłuczony, 90 g

Sos z jogurtu z koprem, 45 ml

Surówka z rzodkwi i jabłka:

Starta rzodkiew, 150 g

Starte małe jabłko, 100 g

10 g, 2 sztuki orzechów włoskich

Pół łyżeczki soku z cytryny

Woda

548 kcal, 5,6 WW

Podwieczorek:

Kromka chleba pełnoziarnistego, 50 g

Jajko ugotowane na twardo, ćwiartka, 12,5 g

Mały ogórek kiszony, 50 g

Łyżeczka oleju rzepakowego,

Jajko kroimy, łączymy z pokrojonym ogórkiem, polewamy olejem

Herbata malinowa, oczywiście niesłodzona

189 kcal, 2,5 WW

Kolacja:

1,5 kromki, 75 g chleba graham

Łyżeczka margaryny

4 plasterki sera białego chudego, 80 g

200 g pomidora

5 g soczewicy, ugotowanej na sypko

2 łyżeczki oliwy z oliwek

Posiekany szczypiorek i oregano

Ser mieszamy z pokrojonym pomidorem, polewamy oliwą, dodajemy oregano i szczypiorek

Kawa zbożowa z mlekiem

479 kcal, 4,8 WW

Oceń:
4
1
Komentarzy 0

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *