Dołącz do nas i pobieraj bezpłatny newsletter

Twój pierwszy pomiar glukozy we krwi ?

 

Aby po raz pierwszy prawidłowo wykonać pomiaru stężenia glukozy w naszej krwi za pomocą specjalnego urządzenia stworzonego do tego celu warto zapoznać się z kilkoma zasadami. Mogą one wpłynąć na wyniki pomiarów, dlatego dobrze jest przestrzegać owych zaleceń. Przede wszystkim zadbajmy o higienę, ręce przed pomiarem należy dokładnie umyć mydłem i ciepłą wodą. Wytrzeć je dokładnie, sprawdzając przy okazji, czy ręcznik, w jaki wycieramy dłonie jest na pewno czysty, bez żadnych zanieczyszczeń. Przed wykonaniem pomiaru nie wolno używać kremu do nawilżenia rąk, gdyż może to zmienić wynik. Aby poprawić ukrwienie palców i zapobiec wyciskaniu na siłę próbki krwi, warto rozmasować ręce, szczególnie opuszki. Po uprzednim naszykowaniu nakłuwacza, dostosowaniu głębokości nakłucia do rodzaju swojej skóry: 1-2 cienka i delikatna, 3-4 średniej grubości, 5-6 gruba, czasem jest jeszcze 7-8 stwardniała, otwórzmy opakowanie zawierające paski testowe. Dobrze jest mieć pewność, że wyniki pomiarów są wiarygodne i dokładne. Potrzebne jest to do prawidłowego dawkowania insuliny czy leków przeciwcukrzycowych, do dobrania codziennej diety i aktywności fizycznej. Ponadto dzięki tym pomiarom wiemy, jak prawidłowo zadbać o nasze zdrowie, zapobiec powikłaniom, które nam grożą. Dzięki znajomości stężenia glukozy w naszej krwi mamy szansę na wyrównanie cukrzycy.

Powody, przez które pomiary mogą być niedokładne

Brudne ręce

Jeżeli mamy na palcach nawet niewielką ilość czegoś słodkiego może to spowodować podwyższenie wyniku naszego pomiaru. Zawsze trzeba myć ręce przed zmierzeniem stężenia glukozy i starannie je wytrzeć.

Zbyt mała próbka krwi

Częstym powodem do uzyskania wyniku nieprawidłowego jest również zbyt mała kropla krwi. Nie wszystkie paski testowe wykonają w takim wypadku pomiar, ale są i takie, które oznaczą stężenie glukozy w takim przypadku. Niewystraczająca ilość krwi może spowodować niedokładne oznaczenie. Spowodować to może niepotrzebne zmiany w naszym żywieniu, dawkowaniu insuliny, dlatego warto zwrócić uwagę na to, by na pasek testowy wycisnąć większą ilość krwi.

Leki i witaminy

Wiele leków czy witamin może wpływać na dokładność wyników pomiaru stężenia glukozy. Preparaty zawierające paracetamol czy witaminę C, często stosowane u cukrzyków, mogą podnosić stężenie cukru w naszej krwi. Wynik pomiaru jest w tym momencie wyższy niż powinien.

Co powoduje wzrost poziomu glukozy ?

Posiłki

Jedzenie powoduje wzrost stężenia glukozy, szczególnie, jeżeli spożywamy słodycze lub żywność  zawierającą węglowodany.

Choroba

Dodatkowa infekcja, szczególnie, jeżeli towarzyszy jej gorączka, może spowodować, że cukier rośnie, nawet jeśli nic nie jemy.

Stres

Naturalna reakcją naszego organizmu na stres jest wytwarzanie glukozy ze swoich własnych zasobów i transportowanie jej do krwi. Wtedy też, gdy się denerwujemy, reagujemy gotowością do podjęcia walki lub ucieczki, jeżeli to konieczne.

Aktywność fizyczna

Ćwiczenia fizyczne zazwyczaj obniżają stężenie glukozy w naszej krwi, chyba, że nasz organizm nie otrzymuje wystarczającej dawki insuliny, wtedy poziom cukru może wzrosnąć.

Co obniża poziom glukozy?

Dawkowanie insuliny

Przyjmowana przez nas insulina obniża stężenie glukozy w naszej krwi. Ta krótko działająca szybko reaguje, inne, te o przedłużonym działaniu, cechuje wolniejszy początek i dłuższy czas działania.

Ćwiczenia fizyczne

Generalnie wysiłek fizyczny zmniejsza stężenie glukozy w naszej krwi. Gdy pracujemy nad wzmocnieniem swoich mięśni, uwrażliwiamy swój organizm na przyjmowaną insulinę.

Nieregularne posiłki

Jeżeli zapominamy spożyć dany posiłek lub zjemy zbyt małą ilość węglowodanów, stężenie glukozy spadnie.

Alkohol

Może on spowodować obniżenie glukozy we krwi, ponieważ blokuje w naszym organizmie naturalny mechanizm wytwarzania glukozy. Spożywanie alkoholu upośledza odczuwanie symptomów narastającego niedocukrzenia.

Zmiana ciężaru ciała

Ciągle słyszymy, jak ważne jest unikanie nadwagi. Korzyści zdrowotne są oczywiście w tym wypadku bardzo ważne, a już szczególnie u osób, które cierpią na cukrzycę. Utrzymanie prawidłowej masy ciała u diabetyka pozwala uniknąć większym dawek insuliny. Insulina przenosi glukozę z krwi do komórek tłuszczowych w szczególnie trudny sposób. Nadwaga może być więc przyczyną zwiększenia dawek insuliny. Tym samym, tracąc na wadze, powinniśmy potrzebować mniejszej ilości insuliny. Jeżeli stosujemy dietę odchudzającą, tym częściej powinniśmy dokonywać pomiaru stężenia glukozy w naszej krwi.

 

Oceń:
1
0
Komentarzy 0

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *