Dołącz do nas i pobieraj bezpłatny newsletter

Zupa soczewicowa z czosnkiem i tymiankiem

Bulion składniki
1 litr wody
2 liście laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
5 ziaren czarnego pieprzu
Marchewka
Dwie pietruszki
1 niewielki seler
1 łyżeczka soli

Składniki zupy
250 g czerwonej soczewicy
2 łyżki oliwy z oliwek
150 g drobniutko pokrojonej cebulki
5 ząbków czosnku, wyciśniętego
Tymianek
Czarny pieprz, świeżo zmielony
2 łyżki sosu sojowego
¼ filiżanki koncentratu pomidorowego
Czas przygotowania:
75 min
Liczba porcji:
3 osoby
Typ cukrzycy: ,
Rodzaj potrawy:
Stopień trudności: Normalne
Koszt: Umiarkowany
Danie wegetariańskie: Tak

Opis przygotowania

Warzywa na bulion umyj, obierz, pokrój w kosteczkę. Do garnka wlej litr wody, zagotowanej w czajniku uprzednio, dodaj 1 łyżeczkę soli, listki laurowe, ziarenka ziela angielskiego, pieprzu i warzywa. Gotuj pod przykryciem do miękkości. Wyjmij warzywa z bulionu i osusz.

Soczewicę wypłucz  w zimnej wodzie, wsyp do garnka, zalej wodą w takiej ilości, by soczewica była przykryta. Gotuj do miękkości około 20-25 minut. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, dodaj cebulkę, czosnek. Podsmaż. Podlej kilkoma łyżkami bulionu, dodaj sos sojowy, osuszone w wywaru warzywa i koncentrat pomidorowy. Mieszaj i duś pod przykryciem około 5 minut. Dodaj tymianek, pieprz, zamieszaj i smaż jeszcze około minuty. Wszystkie składniki, które są na patelni dodaj do garnka  z soczewicą. Dolej resztę bulionu, zagotuj. Dopraw do smaku. Smacznego!

 

Jedna porcja ma około 290 kcal

Oceń:
5
2
Komentarzy 0

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *