Dołącz do nas i pobieraj bezpłatny newsletter

Ciasto z jabłkami

200 g mąki pszennej typu razowa lub graham
750 g jabłek oczyszczonych z gniazd nasiennych
1 żółtko jaja
100 g mielonych migdałów
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżka oleju rzepakowego
1 łyżka cynamonu
Szczypta soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Margaryna do wysmarowania formy
1 szklanka wody
200g na porcję 2 % tłuszczu kefiru
Czas przygotowania:
90 min
Liczba porcji:
10 osób
Typ cukrzycy: ,
Rodzaj potrawy:
Stopień trudności: Normalne
Koszt: Umiarkowany
Danie wegetariańskie: Tak

Opis przygotowania

W naczyniu wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sól, żółtko, olej, wodę i dokładnie wymieszać, aby wyszło jednolite ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce na godzinę. Jabłka pokroić w drobną kostkę i skropić sokiem z cytryny. Do jabłek dodać migdały i cynamon, dokładnie wymieszać. Formę do pieczenia wysmarować margaryną albo wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć równomiernie ciastem, na wierzch ułożyć jabłka. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i piec od 30 minut do godziny. Przestudzić, podawać z kefirem.

Porcja ma 3 WW oraz 1,3 WBT.

Oceń:
10
2
Komentarzy 0

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *