Dołącz do nas i pobieraj bezpłatny newsletter

Cukrzyca co to za choroba?

Cukrzyca to grupa chorób metabolicznych, charakteryzująca się wysokim poziomem glukozy, czyli cukru, we krwi chorego. Przyczyną tego stanu może być niewystarczająca produkcja insuliny przez trzustkę, ale także niewłaściwa rekcja organizmu na insulinę. Obie te przyczyny mogą także występować jednocześnie. Pacjenci z hiperglikemią (czyli ci, u których poziom cukru we krwi jest zbyt wysoki) często narzekają na wydalanie zwiększonej ilości moczu, wzmożone pragnienie lub nadmierny głód.

Wyodrębnia się 3 typy cukrzycy:

1. Cukrzyca typu 1 – organizm nie produkuje insuliny. Jest też nazywana insulinozależną lub typu dziecięcego. Zwykle zapadają na nią osoby do czterdziestego roku życia, często także nastolatki.

Ta postać cukrzycy występuje o wiele rzadziej niż cukrzyca typu 2 – tylko ok. 10% cukrzyków zmaga się z typem 1. Osoby te muszą do końca życia przyjmować zastrzyki insulinowe, muszą także dbać o odpowiedni poziom glukozy we krwi za pomocą regularnych badań krwi i utrzymywania właściwej diety.

2. Cukrzyca typu 2 – u chorego może wystąpić zarówno zaburzenie produkcji, jak i działania insuliny. Niemal 90% wszystkich diabetyków na świecie cierpi na tę postać cukrzycy. W niektórych przypadkach do utrzymania choroby w ryzach wystarczy jedynie utrata zbędnych kilogramów, utrzymywanie diety, ćwiczenia oraz kontrola poziomu glukozy we krwi. Jednak, niestety, stan chorych na cukrzycę typu 2 często pogarsza się wraz z upływem czasu, więc najprawdopodobniej prędzej czy później pacjent będzie musiał przyjmować insulinę, zwykle w formie tabletek.

Osoby otyłe i z nadwagą są dużo bardziej narażone na tę postać cukrzycy niż pozostali. Osoby z wysokim wskaźnikiem tłuszczu wisceralnego (czyli cierpiące na otyłość centralną, zwaną także brzuszną) są szczególnie zagrożone. Nadwaga lub otyłość powodują, że organizm wydziela substancje chemiczne, które mogą rozregulować metabolizm.

Ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2 rośnie wraz z wiekiem. Nie poznaliśmy jeszcze przyczyn, ale prawdopodobnie kluczowy jest fakt, iż z wiekiem mamy tendencję do przybierania na wadze i zaniedbywania aktywności fizycznej. Ponadto osoby, które wśród bliskiej rodziny mają kogoś, kto cierpi na tę chorobę, same są na nią narażone w większym stopniu niż inni.

3. Cukrzyca ciężarnych – dotyczy kobiet w ciąży. Niektóre z nich mają bardzo wysoki poziom glukozy we krwi, przy czym ich organizmy nie są w stanie wyprodukować odpowiedniej ilości insuliny. Efektem jest wciąż rosnący poziom glukozy.

W większości przypadków cukrzycę ciężarnych można utrzymać pod kontrolą – pozwalają na to ćwiczenia i dieta. Należy jednak wiedzieć, że 10-20% chorych nie obejdzie się bez lekarstw. Nie wolno zlekceważyć objawów cukrzycy ciężarnych! Niezdiagnozowana lub nieleczona, może zwiększyć ryzyko komplikacji podczas porodu. Dziecko może urodzić się zbyt duże. Naukowcy twierdzą, że kobiety, których jadłospis sprzed zajścia w ciążę obfituje w tłuszcze zwierzęce i cholesterol, są bardziej narażone na wystąpienie cukrzycy ciężarnych niż przyszłe matki, których dieta zawiera mało tych składników.

Oceń:
0
0
Komentarzy 0

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Insulinowi.pl