Dołącz do nas i pobieraj bezpłatny newsletter

Ziemniaki a cukrzyca ciężarnych? Zaskakujące wyniki

Czy jedzenie kartofli może mieć jakiś związek z cukrzycą ciężarnych? Okazuje się, że tak! Narodowe Instytuty Zdrowia Stanów Zjednoczonych przeprowadziły badania, w wyniku których odkryli, że kobiety, które przed zajściem w ciążę jadły więcej ziemniaków, częściej zapadały na cukrzycę ciężarnych, gdy już spodziewały się dziecka.

Wysoki indeks glikemiczny

Cukrzyca ciężarnych to częste powikłanie występujące podczas ciąży, które powoduje podwyższenie się poziomu cukru we krwi przyszłej matki. Przypadłość ta może prowadzić do problemów ze zdrowiem, zarówno matki, jak i mającego przyjść na świat dziecka. Wiadomo już, że mogą ją powodować produkty z wysokim indeksem glikemicznym, ale dopiero najnowsze amerykańskie badania wykazały, że to konkretnie ziemniaki, których indeks glikemiczny również jest wysoki, mogą wiązać się z podwyższonym ryzykiem pojawienia się cukrzycy ciężarnych.

Zdrowe alternatywy

Wyniki tych badań nie są jeszcze ostateczne, ponieważ nie jest pewne, czy występuje bezpośredni związek między spożywaniem kartofli a zaburzeniami poziomu cukru we krwi u kobiet ciężarnych. Jednak warto już teraz wziąć sobie do serca ich zalecenia dotyczące tego, co może zastąpić kartofle w codziennej diecie – warto zamiast nich często sięgać po inne warzywa, rośliny strączkowe czy produkty pełnoziarniste. Nie tylko są bardzo zdrowe i smaczne, lecz również nie mają związku z cukrzycą.

Oceń:
2
0
Komentarzy 0

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *