Dołącz do nas i pobieraj bezpłatny newsletter

Recenzja „Co warto wiedzieć o diecie w cukrzycy”

Przeczytałam już niejedną książkę na temat choroby, która dotknęła mnie blisko 9 lat temu. Staram się być na bieżąco, choć nie zawsze mi się to udaje, czasem też łatwiej jest próbować choć na moment zapomnieć o ograniczeniach i powikłaniach, jakie niesie za sobą cukrzyca, tak jest po prostu prościej. Jednak w gruncie rzeczy bardzo ważne jest śledzenie nowinek w diabetologii, podążanie za techniką, kupowanie coraz to lepszego sprzętu, pomagającego w leczeniu i życiu w miarę normalnie, pomimo ciągłego mierzenia cukru i wstrzykiwania sobie insuliny.

„Co warto wiedzieć o diecie w cukrzycy”

Książka ta niejednokrotnie pomagała mi w ostatnich miesiącach, powracałam do niej wiele razy i mogę zapewnić, że napisana jest ciekawie i zgodnie z prawdą. Autorka –Joanna Wyka już we wstępie przekonują nas, że dieta osoby chorej na cukrzycę tak naprawdę nie powinna zbytnio różnić się od diety osoby zdrowej. Każdy z nas powinien bowiem uważać na pewne produkty, na zawartość węglowodanów,

 

na to, czy są zdrowe, wartościowe, mają w sobie witaminy i składniki mineralne. Aby żyć jak najdłużej trzeba kierować się rozumem, przy komponowaniu poszczególnych posiłków, zdobyć tez pewną wiedze i doświadczenie w tym temacie. Joanna Wyka przyglądała się swojemu tacie, który chorował na cukrzycę, to dzięki niemu postanowiła napisać ten poradnik.  I dobrze się stało.

Autorki

  • Prof. dr hab. Jadwiga Biernat, jedna z trzech autorek tej książki jest kierownikiem Katedry i Zakładu Bromatologii Akademii Medycznej i Zakładu Żywienia Człowieka Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. Stworzyła kilkadziesiąt prac naukowych, jak też książek o tematyce nieprawidłowego odżywiania się.
  • Dr inż. Jolanta Mikołajczak jest asystentką w Zakładzie Żywienia Człowieka Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, to autorka kilku prac naukowych o sposobie żywienia młodzieży, współautorka programu edukacyjnego promującego racjonalny sposób jedzenia dla szkół podstawowych i ponadpodstawowych.
  • Dr inż. Joanna Wyka jest adiunktem w Zakładzie Żywienia Człowieka Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, również napisała wiele prac naukowych, tworzy programy edukacyjne dla dzieci i młodzieży.

Podsumowując

Wszystkie trzy autorki tej książki mają więc i wiedzę, i praktykę w temacie tego poradnika, to specjalistki, które doskonale i sposób przystępny, dla każdego zrozumiały opisują, jak powinniśmy odżywiać się, by żyć jak najdłużej, by powikłania cukrzycowe nas nie dotyczyły, byśmy żyli ze swoją cukrzyca jak najdłużej, by stężenie cukru w naszej krwi nie rosło zbyt mocno i  byśmy czuli się jak najlepiej. Polecam ten tytuł, sama zaglądam do niego bardzo często i czerpię z niego wiedzę, uczę się o tym, jak komponować poszczególne posiłki w diecie diabetyka. To książka, w której znaleźć możemy wiele przykładów produktów, które powinniśmy spożywać w naszym codziennym życiu, które lepiej ograniczać. Są przepisy, jakie należy stosować, smaczne i proste dania, które nam nie zaszkodzą. Krok po kroku mamy omówione poszczególne zagadnienia: typy cukrzycy, co to za choroba, co to jest niedocukrzenie, a co hiperglikemia, skąd bierze się ryzyko zachorowania, co ma do cukrzycy typu 2 otyłość, omówione są również powikłania, jest piramida produktów, które można jeść, co to są wymienniki, ich podział. To doskonały poradnik, przyjaciel każdego, kto choruje na cukrzycę.

Oceń:
2
0
Komentarzy 0

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *