Dołącz do nas i pobieraj bezpłatny newsletter

Nasze posiłki, a poziom stężenia glukozy w naszej krwi

Węglowodany są związkami organicznymi, w skład których wchodzą tlen, węgiel i wodór. Nazywamy je potocznie cukrami, znajdziemy je we wszystkich znanych nam roślinach, są w ziemniakach, zbożach, roślinach strączkowych, a także w owocach. Nie brakuje ich również w mleku i przetworach mlecznych. Węglowodany są najłatwiej dostępnym źródłem energii, pozwalają na utrzymanie jednakowej ciepłoty naszego ciała, pomagają w pracy wewnętrznym narządom, dzięki nim mamy siłę do wykonywania pracy fizycznej. Są głównym źródłem glukozy w naszej krwi, rozkładane są na cukry proste, przede wszystkich na glukozę, która transportowana jest do krwi. Produkowana jest ona jednakże również wewnątrz organizmu, ze specjalnego zapasu znajdującego się w wątrobie, zwanego glikogenem. Stanowi on zapasowy magazyn glukozy. Jeżeli stężenie jej spadnie zbyt nisko w naszym organizmie, wtedy wątroba w ułamku sekundy zacznie przetwarzać zapasy glikogenu w glukozę, ale nie pomoże nam to zapobiec hipoglikemii niestety. Musimy posilić się, dostarczyć organizmowi niezbędnej dawki węglowodanów, byśmy mogli poczuć się lepiej.

Glukozę możemy przyrównać do paliwa, głównego naszego źródła. Nasze mięśnie i mózg potrzebują jej w równym stopniu, jak auto musi otrzymać benzynę, by mogło jechać. Glukoza rozprowadzana jest poprzez krew po całym organizmie wszędzie tam, gdzie jest potrzebna. Do przetransportowania glukozy z tkanek niezbędna jest insulina. To ona zaopatruje  w glukozę nie tylko mięśnie, ale też inne narządy. Magazynuje ją także w wątrobie w postaci glikogenu. Glukoza może się odkładać również w postaci tłuszczu pod skórą lub wokół organów wewnętrznych. Jeżeli jesteśmy leczeni insuliną trzeba dopasować długość czasu działania jej do rodzaju spożywanych posiłków.

Zadbaj o zdrowie

Jeżeli zależy nam na naszym zdrowiu, warto zadbać nie tylko o swoją kondycję, ale też o to, by stracić na wadze, nie mieć nadwagi czy otyłości, po prostu schudnąć. Gdy chorujemy na cukrzycę utrzymanie prawidłowej masy ciała pozwoli nam na wstrzykiwanie mniejszych dawek insuliny, która przecież przenosi glukozę z krwi do komórek tłuszczowych w szczególnie trudny sposób. Oznacza to, że nadwaga może stać się przyczyną zwiększenia dawek insuliny. I tym samym, jeżeli schudniemy, możemy się spodziewać, że zmniejszy się nie tylko nasza waga, ale także dawkowanie insuliny. Będziemy po prostu potrzebować jej mniej.  Bardzo istotne jest zatem dla nas wykonywanie pomiarów poziomu stężenia glukozy we krwi podczas stosowania diety odchudzającej. 

Oceń:
1
1
Komentarzy 1

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Jedna odpowiedź na „Nasze posiłki, a poziom stężenia glukozy w naszej krwi

  1. Maciej pisze:

    No właśnie węglowodany to bardzo ważna rzecz w każdej diecie, choć są też diety wysokobiałkowe minimalizujące węglowodany 🙂

Insulinowi.pl