Picie kawy chroni nas przed cukrzycą!

By in kawa i cukrzyca
0 0 0 One comment

Naukowcy ze Stanów Zjednoczonych prowadzą stale badania, które doprowadziły ich do zaskakujących wniosków Uważają oni bowiem, że kawa może obniżać ryzyko zachorowania na cukrzycę typu drugiego. Na jakiej podstawie, zapytacie, wysnuwają takie wnioski?

Ich zdaniem kawa wpływa na poziom białka neutralizującego aktywność hormonów płciowych. Osoby, na których testowano picie kawy w ilościach większych niż zazwyczaj po badaniu okazały się mniej podatne na cukrzycę typu drugiego,  występującą coraz częściej, a związaną głównie z brakiem ruchu, spożywaniem wysokokalorycznych potraw, nieodpowiednim stylem życia. W przypadku cukrzycy typu drugiego tkanki organizmu są o wiele bardziej narażone, mniej wrażliwe na insulinę, a tym samym powodują podwyższony poziom glukozy we krwi osoby chorującej na ten typu cukrzycy.

Naukowcy z USA długo zastanawiali się nad tym, czy kawa faktycznie pomaga zwiększać wrażliwość naszego organizmu na insulinę, a tym samym obniżać poziom stężenia glukozy w naszej krwi. Do końca nie mieli pojęcia, jak to jest możliwe, ale ponieważ podejrzewali, że mogą mieć rację, postanowili to sprawdzić i przekonać się, czy jest tak naprawdę. Dzieje się tak za sprawą białka, które wiąże hormony płciowe, zwanego globuliną. To ona łączy się Łączy z estrogenami albo  z androgenami w osoczu krwi, neutralizując w ten sposób ich aktywność biologiczną. Wykazali to naukowcy z Los Angeles. Blisko 400 kobiet z cukrzycą dopiero co zdiagnozowaną zostało poproszonych o włączenie się w badania, jak też tyle samo kobiet zdrowych, dobrano je pod względem wieku i innych kryteriów. Te z pań, które wypijały cztery filiżanki kawy miały znacznie wyższy poziom globuliny od tych, które w ogóle wyeliminowały kofeinę z diety. Tym samym były o pięćdziesiąt procent mniej narażone na zachorowanie na cukrzycę od kobiet, które nie piły kawy wcale.

Jeżeli pijemy kawę bez kofeiny czy też herbatę nie zmieni się poziom tego białka w naszym organizmie, a tym samym ryzyko zachorowania będzie podobne do tego, jakie mieliśmy wcześniej. Może zatem pomimo tego, że ma walory smakowe i jest bardzo popularnym w Polsce napojem, warto ją spożywać również ze względu na zmniejszenie ryzyka zachorowania na cukrzycę? Oczywiście w normalnych ilościach, bo co za dużo, to niezdrowo! O tym również powinniśmy pamiętać!

Oceń:
1
0
Komentarzy 1
    • Bozydar
    • 28 maja 2014
    Odpowiedz

    Żebym widział wcześniej to bym pił więcej kawy. Jednak nie byłem nigdy miłośnikiem i dlatego cukrzyca mnie znalazła 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *