Dołącz do nas i pobieraj bezpłatny newsletter

Napoje energetyczne z kofeiną mogą wywoływać insulinooporność

Zgodnie z wynikami badań przeprowadzonych w Kanadzie już mała ilość bezcukrowego, ale zawierającego 208 mg kofeiny napoju energetycznego wywoływała krótkotrwałą insulinooporność u nastolatków. To z kolei może w przyszłości stanowić przyczynę pojawienia się u tych osób cukrzycy typu 2. Badania nie zostały jeszcze opublikowane, ich wyniki są więc dopiero wstępne.

Kofeinowe napoje energetyczne szkodliwe dla cukrzyka?

Po wypiciu małej butelki pewnego napoju energetycznego organizmy nastolatków nie były w stanie metabolizować cukru tak skutecznie, jak po wypiciu bezkofeinowej wersji tego samego napoju. Ponadto u osób, które wypiły napój z kofeiną, zaobserwowano 25-procentowy wzrost poziomu cukru i insuliny we krwi. Według naukowców to kofeina wywołała taką reakcję organizmu.

Jeszcze bardziej niepokojący jest fakt, że poziom cukru we krwi badanych nastolatków nie spadł nawet wtedy, gdy ciało zaczęło produkować insulinę, czyli hormon, który odpowiada za metabolizm. Dr Jan Hux, dyrektor naukowy kanadyjskiego stowarzyszenia ds. cukrzycy (Canadian Diabetes Association), mówi: „Teoretycznie wraz ze wzrostem poziomu insuliny powinien spaść poziom cukru we krwi. Tak się jednak nie dzieje, więc wnioskujemy, że kofeina wywołuje insulinooporność. Organizm musi więc wytwarzać więcej insuliny, aby osiągnąć ten sam efekt”. Dr Hux dodaje, że insulinooporność może być pierwszym etapem rozwijania się cukrzycy typu 2.

Nie wiadomo, dlaczego kofeina działa w taki sposób. Być może bezpośrednio uniemożliwia ona działanie insuliny, która kontroluje poziom cukru we krwi, a być może powoduje wydzielanie hormonów takich jak adrenalina, które działają odwrotnie niż insulina.

Czy oznacza to, że czas pożegnać się z poranną kawą?

Niekoniecznie. Chociaż jedna filiżanka kawy zawiera około 135-180 miligramów kofeiny, nie należy się jej obawiać, ponieważ dysponujemy wieloma dowodami na dobroczynne działanie kawy. Opiera się ono głównie na antyoksydantach, które zawiera. Jednak kofeina kofeinie nierówna. Ta, która znajduje się w napojach energetycznych, jest sproszkowana i przetworzona, przez co wpływa na ludzki metabolizm w bardziej bezpośredni sposób niż kofeina w formie roślinnej, która wykorzystywana jest w produkcji kawy.

Oceń:
1
0
Komentarzy 0

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *