Dołącz do nas i pobieraj bezpłatny newsletter

Infekcja a cukrzyca

Choroby dodatkowe, takie jak grypa, angina, przeziębienie, ból zęba, gorączka mogą zmienić nasze stężenie we krwi. Jak możemy sobie z tym poradzić?

Oczywiście każdy organizm jest inny i w odmienny sposób może reagować na jakiekolwiek infekcje. W związku z tym najmądrzej jest przy jakichkolwiek odchyleniach od normy poradzić się swojego lekarza. To on pomoże nam znaleźć najlepszy sposób w walce z chorobą i znajdzie skuteczną radę dla nas. Naturalnie mierzymy w takich wypadkach stężenie glukozy dużo częściej, ponieważ może się ono zmieniać i wahać. W takich momentach nie jesteśmy w stanie przewidzieć, jak bardzo może ulec zmianie poziom cukru, może dojść do hipoglikemii, jak tez do hiperglikemii, choć wcale nie jemy lub spożywamy mniejsze niż zazwyczaj posiłki.

W razie uporczywych wymiotów, biegunki, przy braku apetytu, niezdolności do przyjmowania posiłków konieczne jest poradzenie się lekarza lub pielęgniarki specjalizującej się w cukrzycy.

Nie wolno nam w czasie trwania choroby pomijać dawek insuliny, musimy stale i regularnie mierzyć cukier. Kontrola temperatury ciała cztery razy na dobę jest również konieczna. Nie powinniśmy też dopuścić do odwodnienia naszego organizmu. Pijmy wodę mineralną, najlepiej półtora szklanki co godzinę. Jeżeli nie jesteśmy w stanie przyjmować posiłków wtedy trzeba regularnie wypijać napoje słodzone oraz zastąpić typowe dania lekkostrawnymi produktami, typu krakersy, tosty, zupa bądź sok owocowy.

Warto też pomyśleć o zaszczepieniu się przeciwko grypie czy innym chorobom, ponieważ cukrzyk ma osłabiona odporność i dużo szybciej się zaraża i choruje niż inni.

Pomyślmy tez o zakupieniu odpowiednich pasków do badania ciał ketonowych w organizmie. Szczególnie, jeśli zaleci nam to nasz lekarz lub pielęgniarka. Badanie wykonajmy zgodnie z instrukcją dołączoną do opakowania. Jeżeli w naszym organizmie będą obecne ketony, należy niezwłocznie skontaktować się z lekarzem. Badanie to wykonać trzeba, gdy poziom glukozy we krwi jest większy niż 180 mg/dL.

Wielu chorych na cukrzycę zastanawia się, dlaczego w czasie trwania infekcji wzrasta poziom glukozy w ich krwi. Od czego to zależy?  Cukrzyca, jak już wspomniałam powoduje zmniejszona odporność, a osoby z niewyrównaną cukrzycą są jeszcze bardziej podatni na wszelkiego typu choroby. Infekcje bakteryjne, wirusowe, ale też grzybicze dużo częściej występują u cukrzyków, niż u osób zdrowych. Poza tym organizmy tych, których cukrzyca jest wahająca się, niewyrównana, mają tendencję do dłuższego i trudniejszego leczenia infekcji.

Każda dodatkowa choroba może być powodem tego, że nasza cukrzyca wymknie się spod naszej kontroli. Szczególnie, jeżeli mamy gorączkę, wymiotujemy lub cierpimy na biegunkę. Wtedy tez dochodzi do niebezpiecznie wysokich stężeń glukozy w naszej krwi. Organizm, aby móc zwalczyć infekcję, potrzebuje większej ilości energii, a więc niestety większej ilości glukozy. Zdrowe osoby radzą sobie  z tym zwiększonym zapasem insuliny i zwiększonym poziomem cukru doskonale, organizm cukrzyka jednak nie jest w stanie zareagować na żądanie większej dawki insuliny, z wiadomych przyczyn. Nie jest ważne w tym momencie to, czy straciliśmy apetyt, czy nie jesteśmy w stanie jeść czy pić. Nie ma to znaczenia, bo cukier i tak może być za wysoki.

Jeśli gorzej się czujemy warto kierować się kilkoma zasadami. Przede wszystkim wcześniej zastanówmy się nad tym, jak postąpimy w przypadku gorszego samopoczucia, ustalmy jakiś plan działania. Zapytajmy lekarza lub pielęgniarki znającej się na tym, co mamy robić, powinni oni udzielić nam odpowiedzi na dręczące nas pytania, poradzić, co możemy, a czego nie powinniśmy w żadnym razie robić. Warto mieć w zasięgu ręki numer do lekarza, gdyby choroba wymknęła się całkowicie spod naszej kontroli. W przypadku gorszego samopoczucia i objawów hiperglikemii sprawdźmy stężenie acetonu we krwi i w moczu. Utrzymanie dobrego wyrównania metabolicznego konieczne jest, byśmy wyleczyli się z infekcji. Wysokie cukry staną się być może przyczyną do przedłużania się choroby, leki mogą również okazać się nieskuteczne w takich przypadkach.

Nie możemy w żadnym razie zapominać o dawkach insuliny, ale o tym wspomniałam już wcześniej. Jeżeli chorujemy na typ 1 cukrzycy nie wolno nam pomijać dawek. Wtedy na pewno nasze stężenie glukozy we krwi wzrośnie, bez względu na to, czy zjemy czy nie zjemy posiłku. U cukrzyków z drugim typem cukrzycy w takich momentach konieczne jest leczenie insuliną, bo leki doustne mogą okazać się za słabe. Pamiętajmy, by sprawdzić ciała ketonowe, jeśli są obecne w naszym organizmie może być to dla nas bardzo niebezpieczne. Wywołać może kwasicę ketonową, która z kolei doprowadzić może do śpiączki cukrzycowej hiperglikemicznej. Pierwsze symptomy to zazwyczaj nudności i wymioty.

Przestrzegajmy w tym trudnym dla nas czasie zaleceń dietetycznych. Czas choroby jest bardzo dziwnym momentem, ponieważ może dojść nie tylko do hiperglikemii, lecz również do hipoglikemii. Nie wolno nam unikać spożywania pokarmów, bo to może wywołać kwasicę ketonową. Warto jeść świeże owoce i warzywa, które są doskonałym źródłem witamin i błonnika. Warto próbować jeść regularnie. Jeśli nie jesteśmy w stanie, lepiej jeść mniej, ale za to częściej. Oczywiście najbardziej wskazane jest danie lekkostrawne, na przykład zupa, szklanka soku owocowego, mała porcja kisielu, mały jogurt owocowy, szklanka mleka.

Oceń:
5
0
Komentarzy 0

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *