Czy jest związek między kofeiną a cukrzycą?

By in cukrzyca, cukrzyca typu 2, cukrzycy, cukrzycy typu 2, kofeina
0 0 0 No comments

Badania przeprowadzone w USA potwierdzają fakt, że słodkie napoje podwyższają ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2, jednak nie dają jednoznacznej odpowiedzi na pytanie, czy kofeina ma wpływ na rozwój tej choroby.

Badacze z uniwersytetu w Harvardzie chcieli dowiedzieć się, czy picie słodkich napojów i kawy zwiększa ryzyko zachorowania na cukrzycę, na którą cierpi wiele milionów ludzi na całym świecie. W ramach eksperymentu dowiedli, że słodzone napoje powodowały zwiększenie ryzyka cukrzycy typu 2, lecz poziom ryzyka nie zmieniał się znacząco w przypadku spożywania  tych napojów, które dodatkowo zawierały kofeinę. Z kolei u osób pijących kawę, zarówno tę z zawartością kofeiny, jak i bez, ryzyko było nieco mniejsze. Badacze z uniwersytetu w Harvardzie wnioskują zatem, że kofeina nie podwyższa, ale także i nie zmniejsza ryzyka cukrzycy.

Mylące fakty

kofeina a cukrzyca

Wiele badań przeprowadzonych w przeszłości wskazywało na zależność między regularnym spożywaniem napojów słodzonych cukrem i sztucznymi substancjami, a zwiększonym ryzykiem cukrzycy. W ciągu ostatnich dziesięciu lat wykazywano także, że kofeina czasowo zmniejsza efektywność przetwarzania cukru przez nasz organizm. Oznaczałoby to, że kofeina w połączeniu ze słodzonymi napojami może jeszcze bardziej podwyższać ryzyko – jednak inne badania wskazują na pozytywne działanie kawy i herbaty, każąc wnioskować, że kofeina daje wręcz odwrotny efekt. Jak więc jest naprawdę? Wyniki badań przedstawiają następujące statystyki: w porównaniu z osobami niepijącymi słodkich napojów, osoby, które je spożywają, mają ryzyko cukrzycy podwyższone o 13 procent, gdy napoje te zawierają kofeinę, oraz o 11 procent dla napojów bezkofeinowych. Tak przedstawiają się wyniki u przebadanych kobiet. U mężczyzn ryzyko jest większe odpowiednio o 16 procent (bezkofeinowe napoje) i o 23 procent (napoje z zawartością kofeiny). Ponadto pokazano, że bezkofeinowe sztucznie słodzone napoje mogą powodować mały (sześcioprocentowy) wzrost zagrożenia cukrzycą u kobiet.

Jednak to nie wszystko. Eksperyment dowiódł także, że osoby pijące kawę były w mniejszym stopniu zagrożone cukrzycą, niż ci, którzy od kawy stronili. Szanse na zachorowanie na cukrzycę były o 8 proc. niższe dla pijących kawę kobiet oraz o 4 proc. niższe dla mężczyzn. Wniosek wydaje się prosty: regularne picie kawy powiązane jest z niższym ryzykiem zachorowania na cukrzycę.  Ale jednocześnie trzeba pamiętać o wynikach poprzednich badań, które wykazały, że ryzyko to jest jeszcze niższe, gdy osoby badane piły kawę bezkofeinową.

Lekarze przyznają więc, że nie do końca rozumieją problem tolerancji naszego organizmu na kofeinę. Rob Martinus van Dam z uniwersytetu z Singapurze, który także zajmuje się tym tematem, wykazał z kolei w swoim eksperymencie, że kawa z zawartością kofeiny nie wpływa na poziom glukozy we krwi. Twierdzi on, że aby ostatecznie dowieść, jaki jest wpływ kawy na cukrzycę, należy przeprowadzić badania zakrojone na dużo większą skalę. Podkreśla także, że w żadnym przypadku nie zachęca do regularnego picia kawy swych pacjentów, którzy nie mają tego w zwyczaju. Zdecydowanie pewniejszą metodę stanowi spożywanie dużych ilości warzyw i owoców oraz ćwiczenia fizyczne.

Oceń:
1
0
Komentarzy 0

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *