Dołącz do nas i pobieraj bezpłatny newsletter

Czy jedząc zdrowo, jemy więcej?

Nikomu nie trzeba tłumaczyć, że jeśli będziemy jeść zbyt dużo, przybierzemy na wadze. Wiele osób jest natomiast nieświadomych faktu, że na „zdrowe” jedzenie też trzeba uważać, bo dodatkowe kilogramy mogą się pojawić również i mimo starannie dobranej diety.

Zdrowe, lecz czy mniej sycące?

Badania przeprowadzone przez Cornell Food & Brand Lab przyniosły dowody na tezę, że gdy jemy produkty, które uważamy za zdrowe, z dużym prawdopodobieństwem można przewidywać, że zjemy więcej, niż powinniśmy. Dlaczego? Prawdopodobnie wydaje nam się, że to, co zdrowe, jest mniej sycące.

Kolejne istotne odkrycie naukowców dotyczy tego, jak przedstawiany jest dany produkt i co to oznacza dla kupującego. Jeśli producenci z przodu produktu z dumą zamieszczają etykietę zawierającą informacje o składnikach odżywczych, klienci zmieniają nastawienie do danego rodzaju jedzenia. Jeżeli więc dany produkt jest przedstawiany jako zdrowy, konsumenci prawdopodobnie pokuszą się o większą porcję i zjedzą więcej – co ciekawe, zrobią tak nawet ci, którzy teoretycznie nie zgadzają się z teorią, iż „zdrowsze” oznacza „mniej sycące”.

Złoty środek

Wyniki naszych badań świadczą o tym, że rosnący zalew zdrowej żywności – który obserwujemy od pewnego czasu – może paradoksalnie przyczyniać się do epidemii otyłości zamiast ją zwalczać – mówią autorzy badań. – Ta wiedza może przydać się konsumentom, którzy mają już świadomość, że w jedzeniu zdrowych produktów zdecydowanie trzeba również zachować umiar.

Oceń:
1
0
Komentarzy 0

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *