Dołącz do nas i pobieraj bezpłatny newsletter

Cukrzyca, cukier i otyłość

Wyniki nowych badań po raz kolejny zwróciły uwagę lekarzy i pacjentów na rolę cukru w życiu diabetyka.  Zanalizowano pochodzące ze 175 krajów  dane dotyczące zawartości cukru w jedzeniu sprzedawanym w tych państwach oraz ilości osób chorych na cukrzycę typu 2 i wywnioskowano, że im więcej cukru w sklepach, tym więcej diabetyków typu 2. Co prawda naukowcom nie udało się udowodnić istnienia bezpośredniej zależności między spożyciem cukru a zachorowalnością na cukrzycę, jednak z pewnością wzbudzili słuszne wątpliwości pod adresem cukru.

 Wiecej cukru w sklepach, więcej cukrzyków?

Sanjay Basu, który prowadził badania, jest lekarzem i statystykiem, pracuje w Stanford Prevention Research Center. W wywiadzie udzielonym USA TODAY mówi on, że to nie otyłość, lecz właśnie dostępność cukru może stanowić odpowiedź na wiele pytań dotyczących cukrzycy. Dostępność, a nie spożycie, ponieważ niemożliwe jest zmierzenie, jakie ilości cukru ludzie przyswajają, możemy natomiast z łatwością dowiedzieć się, ile go kupują. Statystyka nie jest wprawdzie w stanie dostarczyć ostatecznych dowodów, ale może wskazać na pewne zależności. Jak dodaje Elizabeth Seaquist, profesor medycyny z University of Minnesota Medical School, badanie stawia hipotezę, zgodnie z którą cukier może wywoływać cukrzycę w większym stopniu, niż wartość kaloryczna spożywanych produktów. Naukowcy twierdzą, że cukier ma duży wpływ na funkcjonowanie trzustki i wątroby –wszystko wskazuje na to, że sprawia, iż nasze ciało nie umie odpowiednio reagować na naturalnie wytwarzaną insulinę.

Ile jemy cukru?

American Heart Association (amerykańska organizacja charytatywna na rzecz zwalczania chorób serca) wydała zalecenia co do ilości spożywanego cukru. Podczas gdy przeciętny człowiek dziennie przyswaja ok. 22 łyżeczek cukru, z czego większość to tzw. cukry dodane, AHA radzi, by mężczyźni ograniczyli dzienną dawkę cukru do 9 łyżeczek, a kobiety – do 6. Niestety, nie jest to takie proste – cukier jest dziś niemal wszędzie… Dlatego Seaquist twierdzi, że najważniejsza jest zbilansowana dieta, która pomoże nam w walce o osiągnięcie i utrzymanie właściwej wagi ciała. Na pytanie, czy otyłość zwiększa ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2, naukowcy zgodnie odpowiadają, że prawdopodobnie nie pozostaje ona  bez wpływu na rozwój tej choroby. Zwracają przy tym uwagę, że jest to choroba, która dotyka całe rodziny – oznacza to, że odpowiedzialne muszą być za nią jakieś geny. Niestety na razie nie dysponujemy testami, które pozwalałyby stwierdzić obecność takiego genu lub jego brak u danej osoby. U pewnych ludzi fakt, że byli otyli, wpłynął na wcześniejsze pojawienie się cukrzycy. Znaczący jest też fakt, że otyłość skutkuje opornością na insulinę, a organizm osoby, u której występuje gen wywołujący cukrzycę typu 2, może nie być w stanie wyprodukować ilości insuliny wystarczającej do „pokonania” oporności na ten hormon.

Oceń:
0
0
Komentarzy 0

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *