Dołącz do nas i pobieraj bezpłatny newsletter

Białko winne dolegliwościom trawiennym u cukrzyków

Im dłużej cierpimy na cukrzycę, tym bardziej wzrasta ryzyko, że zaczną nam dokuczać dolegliwości trawienne. Długo nie było wiadomo, co jest tego przyczyną, aż wreszcie ostatnio międzynarodowy zespół naukowców przeprowadził badania, które rzuciły na tę kwestię nowe światło. Wszystkiemu ma być winny fakt, że wątroby osób z cukrzycą typu 1 produkują w nadmiarze białko utrudniające trawienie.

Białko uszkadza komórki jelita

Badacze porównali tkankę jelit cukrzyków i osób nie mających cukrzycy. W ten sposób odkryli, że komórki znajdujące się w przewodzie jelitowym cukrzyków były uszkodzone przez substancję znaną jako IGFBP-3 – czyli białko wiążące insulinopodobny czynnik wzrostu. Nadmiar IGFBP-3 może powodować występowanie dolegliwości takich jak zespół jelita drażliwego, problemy z oddawaniem stolca czy wzdęcia. Wszystkie te problemy określane są także jako enteropatia cukrzycowa.

Tajemnicze lekarstwo daje nadzieję

Komórki białka IGFBP-3 przyczepiają się do komórek jelit, które odpowiedzialne są za leczenie ran śluzówki jelita, i je niszczą. Uszkodzone komórki jelit nie mogą więc normalnie działać, dlatego kondycja jelit może się szybko pogarszać. Dzięki tym informacjom naukowcy byli w stanie odwrócić uszkodzenia jelit u myszy chorych na cukrzycę. Podali im lekarstwo, które blokuje komórki IGFBP-3, tak by nie mogły się przemieszkać. Nazwa tego leku nie została wprawdzie upubliczniona, jednak specjaliści twierdzą, że może on zostać wykorzystany także do leczenia problemów trawiennych u ludzi, na które jak dotąd nie było żadnego sposobu.

Zdajemy sobie sprawę, że nie zawsze udane leczenie myszy bezpośrednio przekłada się na sukcesy w leczeniu ludzie, ale dobrze wiedzieć, że pojawił się kolejny promyk nadziei, jeśli chodzi o leczenie problemów trawiennych u cukrzyków.

Oceń:
4
6
Komentarzy 0

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *